Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei de 1711 El Gust d’una terra: el cigronet de l’Alta Anoia

La batalla de Prats de Rei (setembre-desembre de 1711) fou una de les més importants que es produïren a Catalunya durant la Guerra de Successió. La part borbònica estava capitanejada pel Duc de Vendôme i es va situar a la banda de ponent del poble; la part austriacista, dirigida pel mariscal Guido Von Starhemberg que fou el comandant suprem dels exèrcits aliats de l'arxiduc Carlesd'Àustria, va establir el quarter general a la Manresana.

El 18 de setembre de 1711 el Duc de Vendôme ordenà bombardejar i enderrocar el poble i els murs de Prats de Rei. Tres canons dels exèrcits borbònics començaren a disparar contra els austriacistes. Aleshores el comte de Starhemberg ordenà l'ocupació de la vila dels Prats de Rei, amb cinc-cents soldats.

 

En el decurs de les setmanes següents es van produir diversos atacs entre els dos bàndols, es van cavar trinxeres al voltant de la vila i l'arribada de carros, mules, cavalls, granaders, soldats, morters i canons per bombardejar les muralles fou constant.

 

El Duc de Vendôme aixecà el camp de Prats de Rei el dia 24 de desembre. Els oficials espanyols asseguraren que en aquesta campanya els borbònics van perdre 10.780 infants, 4.341 cavalls i 2.845 mules.

 

El campament dels efectius dels aliats austriacistes de Prats de Rei i de la Manresana, fou aixecat pel mariscal comte de Starhemberg entre els dies 23 i 27 de desembre de 1711, sense haver cedit en cap moment a les envestides dels adversaris borbònics.

 

La fira es complementa amb una zona dedicada a la degustació del cigronet de l'Alta Anoia. Diversos restaurants del territori ofereixen plats elaborats amb aquest llegum com a estrella, combinant la modernitat amb els fogons de tota la vida.

El cigronet de l'Alta Anoia és una especialitat local que durant moltes generacions ha passat de pares a fills aconseguint una perfecta adaptació al medi i unes qualitats gastronòmiques excepcionals.

 

El Gust d’una terra: el cigronet de l’Alta AnoiaEl Gust d’una terra: el cigronet de l’Alta Anoia

 

És un cigró petit, de superfície molt llisa, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la cocció. El seu sabor és molt intens i delicat. La textura és fonent i homogènia, gens farinosa i ferma alhora. La pell, molt fina, harmonitza amb l'interior.

 

El Gust d’una terra: el cigronet de l’Alta Anoia

 

Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei
Vèncer o Morir, la Batalla dels Prats de Rei