El vinyal, també conegut com caragol de les vinyes (Otala punctata) en alguns territoris de Catalunya ha pres la denominació peculiar i pròpia de vinyala. En altres zones és conegut també com el caragol cristià i fins i tot com el caragol jueu.
La seva closca és gruixuda i sòlida, de diàmetre major (fins 4 cm), més deprimida, amb l'espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares.
La propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa que el dota de grans qualitats per ser cuinats en cassola, enfront altres espècies potser més conegudes com els bovers.
Vinyala, etimològicament parlant, vol dir terra desstinada a plantar-hi ceps. Vinyal seria la paraula que identifica pròpiament a la varietat de caragol de la qual estem parlant.
Fira de la Vinyala d'Òdena 2020 |
Fira de la Vinyala d'Òdena 2017 | Fira de la Vinyala d'Odena | Fira de la Vinyala d'Òdena 2016 |